zondag 4 november 2012

Een slimme, smikkelende specht

Dit is het verhaal van een slimme, snelle en smikkelende specht.

In de buurt van mijn huis woont een specht. Dat is een vogel die met zijn supersterke snavel een gat in een boom hakt. Dat gebruikt hij als nest of als slaapplaats. Deze specht is de Grote Bonte Specht. Het is een mooie vogel met witte, zwarte en rode veren. Hij is iets groter dan een Merel. Er bestaat ook de Kleine Bonte Specht, de Middelste Bonte Specht, de Groene Specht en de Zwarte Specht. Die is het grootste. De Grote Bonte Specht kan je het vaakste zien.

Deze Grote Bonte Specht komt elke dag in mijn tuin. Daar hangt in de herfst en in de winter een voedersilo, die zie je op de foto. Je kan die silo ophangen, bijvoorbeeld in een boom of struik. Veel kleine vogeltjes, zoals meesjes en musjes en de wat grotere spreeuwen, hebben de voedersilo al ontdekt en komen heel vaak zaadjes smullen. Die eet de specht vooral in de winter. Verder eet hij graag insecten.


De Grote Bonte Specht op de foto is een mannetje. Dat zie je onder andere aan de rode vlek in zijn nek. De nek van een vrouwtje Grote Bonte Specht is zwart. Je kunt hier goed zien dat de specht zich vasthoudt aan dat plastic ringetje en dat hij steun heeft aan zijn staart. Zo klimt hij ook in bomen. 

Boswachter Rob is benieuwd of jij de Grote Bonte Specht wel eens in het echt hebt gezien of gehoord, en waar. Als dat zo is, mail je maar naar: natuurvoorkids@live.nl .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats een reactie!