donderdag 29 november 2012

Het Judasoor

Moet je nou eens kijken wat een rare paddestoel! Het is een trilzwam, dat voel en zie je wel als je er tegenaan tikt. Hij heet judasoor. Ik zal je het verhaal vertellen over het judasoor.

Jezus had 12 discipelen, zeg maar leerlingen. Eén van hen heette Judas. Die zou Jezus verraden bij de bazen van de Romeinen. Door dat verraad werd Jezus aan een groot houten kruis gespijkerd en ging hij dood.

Judas kreeg toen vreselijke spijt en hij vluchtte het bos in. Maar de bomen zeiden: "Ga weg, je hebt hier niks te zoeken"! Judas rende nog harder en hij kwam in een vlierstruik terecht waar hij in verstrikt raakte en niet meer uit kon. Zijn oor kan je nu nog zien...

Het judasoor is bij droog weer klein en donker en hard. Bij regen wordt hij groter en is zacht. Je ziet het judasoor het vaakst in oude vlierstruiken, maar ook wel op bomen, bijvoorbeeld de es. Op de foto zie je het judasoor in een prachtige oorvorm op de tak van een vlier en daaronder op een afgezaagde (geknotte) boom, een es.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats een reactie!