zondag 25 november 2012

Hoe zwaar is een Blauwe Reiger?

Pasgeleden wandelde ik met een groepje van 10 volwassenen en 4 kinderen in de natuur. Langs de kant van de sloot zagen we een Blauwe Reiger. Vreemde naam voor zo'n beest, want hij is helemaal niet blauw, maar grijs.

Ik vroeg aan het groepje: "Wie weet hoe zwaar die vogel is?" Niemand zei iets. Als je bang bent om het verkeerde antwoord te geven, hou je gewoon je mond dicht. Een mijnheer zei: "Ik denk ongeveer 10 kilo." Toen durfde een andere mijnheer ook iets te zeggen. Hij dacht dat de vogel wel wat zwaarder zou zijn. Hij keek mij aan en vroeg: "15 kilo?" Ik zei niks. "Ik denk 5 kilo," zei een mevrouw. "Welnee, veel zwaarder," zei een andere mevrouw opeens, met een harde stem. "Ik denk dat een Blauwe Reiger wel 50 kilo weegt." Ze werd meteen uitgelachen door een mijnheer die naast haar stond. Hij riep: "50 kilo? Natuurlijk niet. Weet je wel hoe zwaar dat is? Net zo zwaar als een jongen en een meisje van ongeveer 7 jaar. Hij keek naar de kinderen in het groepje. Dan komt die vogel toch niet de lucht in?" De mevrouw keek heel boos, maar zei niks.

Nou wil jij natuurlijk weten hoeveel een volwassenen Blauwe Reiger echt weegt. Ik zal het je zeggen. Ongeveer 2 kilo! Dat is net zo zwaar als 2 hele broden en een half brood bij elkaar. En ook net zo zwaar als een volwassen kip. De Blauwe Reiger lijkt veel zwaarder, maar hij heeft een heleboel veren en dunne, lichte poten.

Op de foto zie je een Blauwe Reiger die net een kikker gevangen heeft. Weet jij wat een Blauwe Reiger nog meer eet?Als de Blauwe Reiger van die zwarte slierten op z'n kop heeft -dat zijn kopveren- dan weet je dat het een volwassen vogel is en geen jonkie. Op de foto hieronder kan je dat goed zien. Ook zie je een stukje van z'n tong.1 opmerking:

  1. Wat veel mensen niet weten is dat vogels holle botten hebben. Want, hoe lichter je bent als vogels, hoe beter je de lucht in komt, logisch toch?

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats een reactie!