donderdag 8 november 2012

Mosselen en meeuwen

Zoetwatermosselen zoals de zwanenmossel verstoppen zich in de bodem van stilstaand of langzaam stromend water. Als ze zich niet goed verstoppen, worden ze ontdekt door watervogels zoals kuifeenden en meerkoeten, maar ook door vissen. Die krijgen de schelp niet altijd even makkelijk open. Eenden nemen de zwanenmossel soms mee uit het water en proberen hem dan op de kant open te maken. Meeuwen zien dat al snel en roven de schelp of jagen de eenden weg. Met hun snavel pikkel ze de schelp open en smullen ze de zachte mossel, die erin zit, op. Als ze de schelp niet open kunnen krijgen, nemen ze hem in hun bek, vliegen omhoog en laten hem op een weg of een fietspad vallen. Zo valt de schelp in stukken en kan de meeuw de mossel lekker oppeuzelen.

Zwanenmosselen kunnen wel 15 tot 20 centimeter groot worden, maar dat zie je niet vaak. De schelp op de foto is ongeveer 10 centimeter groot. Zoals je ziet heeft de binnenkant van de schelphelften een mooie witachtige kleur. Het is een dun en glad laagje en het heet parelmoer. Dat zit aan de binnenkant van veel schelpen. Mensen gebruiken parelmoer om sieraden van te maken.

Maar waar komt nou de naam zwanenmossel vandaan? Ik weet het niet. Sommige mensen denken dat de zwanenmossel niet alleen door eenden, meerkoeten en meeuwen gegeten wordt, maar ook door zwanen. Ik heb het ze nog nooit zien doen. Andere mensen zeggen dat het komt omdat zwanen groter zijn dan eenden (pfff, alsof wij dat niet weten!!) en dat daarom de grote schelp zwanenmossel heet. Nou ja...Het is wel een supermooie schelp. Ga er maar eens naar op zoek aan de waterkant van sloot of plas bij jou in de buurt. Ja wacht even: wel met je vader of moeder of grote broer of zus!


1 opmerking:

  1. Misschien heten ze zwanenmossel door het spoor wat ze achter laten als ze zich verplaatsen. Met een beetje fantasie 'tekenen' ze zwanen op de bodem

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats een reactie!