zondag 2 december 2012

Dode dieren (2)

Mensen kunnen ziek worden. Dieren natuurlijk ook. En als dieren ziek worden, kunnen ze niet naar de dokter. Behalve als het je huisdier is en jij een goede baas bent.

Maar als je buiten woont als dier, in de natuur, en je wordt ziek, dan kan je het wel vergeten. Dan moet je maar zien hoe het afloopt. Misschien word je beter, of ga je zomaar dood.

Vriend konijn is ziek. Er zijn verschillende konijnenziektes en die hebben moeilijke namen. Bij de ene -die heet VHS- ga je plotseling dood. Bij de andere -myxomatose- kan het een paar weken duren. Myxomatose kan je goed herkennen. De ogen van het konijn zitten dicht, hij heeft diverse lelijke plekken op zijn kop en op andere plekken waar de huid dun is. 

Het konijn op de foto heeft myxomatose. Ik kon heel dicht bij het arme beestje komen, hij bleef als een zielig hoopje konijn zitten. Gezonde konijnen huppelen meestal weg als ze mensen zien aankomen. Voor dit beestje valt er niks meer te huppelen. Hij gaat waarschijnlijk dood. Hij zal worden gegrepen door een roofvogel, misschien een buizerd. En zijn ogen zullen worden uitgepikt door kraaien of eksters. Zielig? Ook roofvogels en kraaien en eksters moeten eten. Zij ruimen zieke en zwakke dieren op. Als zij er niet zouden zijn, zou je overal in de natuur zieke en zielige dieren vinden.

Myxomatose komt bijna elk jaar voor. Als er 10 konijnen met myxomatose zijn, gaan er 7 of 8 dood. De sterkste blijven leven. 

Raak zieke dieren niet aan. Als jouw hond aan een ziek konijn met myxomatose snuffelt of likt, is dat vies, maar niet erg. Myxomatose is echt een konijnenziekte. Andere dieren kunnen die ziekte niet krijgen.

Jouw huiskonijn kan ook myxomatose krijgen. De dierenarts kan hem hiertegen inenten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats een reactie!