zondag 23 februari 2014

Een kus voor de Wilde eend

Er zijn een heleboel soorten eenden. De bekendste is de Wilde eend. Het vrouwtje is bruin en het mannetje heeft grijze, bruine en gele en paarse kleuren. En een groene kop met een gele snavel. En twee hele rare veren met krulletjes bij z'n gat, pardon bips. O nee, bips zeg je alleen bij mensen. Je mag dus wel gat zeggen. Het is de enige eend met van die krulveren. Wat een leuk gezicht!

Het mannetje van de Wilde eend noemen mensen de woerd en het vrouwtje, eh, eendje,  echt waar. Als het zonnetje op de kop van de woerd schijnt, ziet die er prachtig uit, vooral in de lente en de zomer. Boswachter Rob heeft er een foto van gemaakt. Daaronder zie je een foto van de hele eend. Op die foto zie je die gekrulde veren.

Als je buiten bent, kijk dan eens in een sloot of een ander water, of je de woerd ziet. En het eendje. Als het zonnetje schijnt, zie je misschien wel één of meer woerden met zo'n prachtige mooie, glimmende groene kop. Die is zò mooi...dat je er wel een kus op zou willen geven. Heeeel zacht en voorzichtig. Ik wel. En jij?

Wil je nog weten wat Wilde eenden eten (hee, dat rijmt!)? Insecten, larven, wormen, jonge kikkers, padden en visjes, gras, waterplanten, zaden, zoals graankorrels, bessen en eikels.


1 opmerking:

Plaats een reactie!